25-10-06

Strip in het Zonhovens dialect

De heemkundekring van Zonhoven is van plan om een strip uit te geven in het Zonhovens dialect. Een scenario met tal van vrolijke noten uit de plaatselijke geschiedenis is al klaar. Zo komen onder meer de holstenen aan bod en eindigt de strip in het moderne Zonhoven. De tekeningen zijn van de hand van Guido Drees, die ook al tal van andere dialectstrips in onze provincie vorm gaf, zoals die van Stokkem (foto).Dialectspecialiste Lutgarde Achten vertaalde het scenario naar het plat Zoo.ëneves. Als er ook voldoende adverteerders worden gevonden, wordt de strip uitgegeven op zo een 5.000 exemplaren.Gelezen op: www.zonhoven.nu 19okt06strip

10:45 Gepost door ® Roots in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: strip, heemkunde |  Facebook |

12-10-06

Het Guldenboek der vuurkaart

Het Guldenboek der Vuurkaart kreeg een "major update"

Wat is het Guldenboek der Vuurkaart?

Het Guldenboek werd uitgegeven tijdens de jaren dertig, met de allerlaatste editie in 1940, door het Uitgevershuis J.Rozez te Brussel. Het bevat namen en foto's van oorlogsveteranen die in het bezit waren van een Vuurkaart. De veteraan die in het boek wou vermeld worden moest hiervoor een formulier invullen. Daar moest hij o.a. opgeven welke onderscheidingen hij had ontvangen. Via hetzelfde formulier kon hij ook het boek bestellen. Ter controle van de verstrekte info werden er huisbezoeken afgelegd waar de nodige bewijzen diende voorgelegd te worden. Een deel van de opbrengst van het boek diende ter ondersteuning van het "Fonds der grootse verminkten en invallieden".

Het Guldenboek kan je bekijken op de website van Ten Boome of rechtstreeks hier klikken

14:16 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-10-06

Ars Moriendi

Op deze site Ars Moriendi vind U een mooie verzameling van foto's, bidprentjes en overlijdenberichten van prominenten uit de Belgische geschiedenis vanaf 1830 tot nu.

21:21 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bidprentjes |  Facebook |

Bokkenrijders en bokkenrijdersprocessen.

Bokkenrijders en bokkenrijdersprocessen
door Louis Augusus

Bokkenrijders en bokkenrijdersprocessenIn het licht van de internationale discussie over het toepassen van harde verhoormethoden, zelfs van martelpraktijken, moet ook de rechtsgang bij de talrijke processen van de Limburgse dorpsrechtbanken tegen de zogenaamde bokkenrijders in de achttiende eeuw eens kritisch worden bekeken. Droegen ze bij tot de waarheidsvinding? Het idee van het bestaan van een grote bende, die zich ook nog op goddeloze wijze met de duivel had verbonden, zette zich vast in de hoofden van justitie en overheid. Ook vroeger begane overvallen en inbraken werden daarom steevast aan bokkenrijders toegeschreven.

Do 19 okt om 20.00 uur
Regionaal Historisch Centrum Limburg Maastricht
Toegang gratis

Bron: www.maastrichtnet.nl

21:10 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: heemkunde |  Facebook |

Week van de Geschiedenis in Maastricht.

Geloven doen we allemaal, in God of in de oerknal, in geesten of in de duivel, in een leven na de dood of de dood als definitief einde. Geloof is dus van iedereen.
Zo motiveert de Stichting Anno de keuze voor het thema van de landelijke Week van de Geschiedenis 2006: Geloof en Bijgeloof.
In het hele land organiseren ruim vierhonderd instellingen tal van activiteiten rond of met een knipoog naar dit thema.
In Maastricht werken vijf instellingen samen aan een mooi programma. Zeven lezingen, twee tentoonstellingen, een wandeling en een boottocht. Er komt van alles aan bod: de omgang met heiligen, volksgeloof, Mariaverering, bedevaarten in Limburg, het protestantisme in de zestiende eeuw, bokkenrijders, toverijprocessen, het leven van en de moord op Lambertus, eigenlijk teveel om op te noemen.

Mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond, opent op zaterdag 14 oktober de Week van de Geschiedenis 2006 in Maastricht in Centre Céramique, waarna prof. Peter Nissen ingaat op de vraag waar de grens tussen geloof en bijgeloof ligt. Daarna zijn er de hele week activiteiten. De lezingen worden gehouden in het Regionaal Historisch Centrum Limburg (Sint Pieterstraat 7) of in Centre Céramique (Plein 1992), waar ook exposities te zien zijn. De lezingen (die ongeveer drie kwartier duren) en exposities zijn gratis toegankelijk. Ook de wandeling wordt u gratis aangeboden. Maar voor de spectaculaire boottocht naar Luik wordt wel een bijdrage gevraagd en moet u zich van te voren aanmelden.

Volledige programma

Bron: www.maastrichtnet.nl

21:05 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

150 jaar kerk in Kinrooi

Kunsthistoricus Jan Gerits uit Kinrooi heeft een boek geschreven omdat de kerk 150 jaar geleden gebouwd werd.
Eigenlijk was hij oorspronkelijk alleen maar geïnspireerd door een glasraam in de kerk maar het resultaat was een boek met 367 pagina's
"Het glasraam werd in 1869 geschonken door mijn overgrootvader aan de kerk. In feite is dit glasraam de aanleiding geweest voor het schrijven van het boek" aldus de auteur.

Het 367 bladzijden tellende boek met diverse kleurenfoto's is verkrijgbaar bij de Heemkundige Kring in Kinrooi tegen 22,50 € ( + 4 € verzendingskosten)
Tel: 089/70.14.10

Bron: HBvL 05/10/06

17:21 Gepost door ® Roots in Heemkunde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-06

De Gedcomvrienden

Hierna enkele inlichtingen voor iedereen die opzoekingen doet !!

De zeer ijverige leraar en familiekundige Stefaan Louagie uit Zerkegem promoot samenwerking op gebied van stambomen of familiegegevens.Zijn redenering luidt: «als iedere opzoeker, die familiegegevens in een genealogisch programma verwerkt, zijn of haar gegevens doorspeelt via 'gedcom' naar één persoon, en deze laatste dan alle ontvangen gedcom's van familiebomen overmaakt aan alle 'medewerkers' dan is oneindig veel werk gespaard.Een gedcom is een internationaal uitwisselingsformaat tussen de vele genealogische computerprogramma's zoals Brothers Keeper, Pro-Gen, Hazadata, Stam, Aldfaer, enz...

Dit lukt aardig want Stefaan speelt belangeloos 'centrale figuur'.Hij heeft intussen reeds heel wat medewerkers bijeen onder de verzamelnaam "gedcomvrienden" en met een eigen mailadres gedcomvrienden@gmail.com.Zijn persoonlijk adres is louagie.stefaan@gmail.com, tel 050 813870.

Een eerste bijeenkomst met royaal middagmaal (20 euro) en allerhande uiteenzettingen vindt plaats op zondag 22 oktober 2006 vanaf 12u30 in het cultureel Centrum Sarkoheem" in Zerkegem. Inschrijven door te mailen naar zijn persoonlijk adres.

Stefaan zal er veel uitleg geven bij de programma's "Genviewer" en Genmatcher". Deze beide gratis programma's zijn uiterst nuttig om uw eigen familieboom te toetsen aan de diverse ontvangen gedcom's van collega's.Ook het stamboomprogramma "Legacy" wordt aan u voorgesteld en u kan het gratis mee naar huis nemen.Tenslotte zijn er demonstraties met het Vlaamse stamboomprogramma "STAM", waarmee ondermeer schitterende kwartierstaten kunnen afgeprint worden.

Aanbevolen!
Gerard Claeys & Paul Lanssens

Gelezen in Geneabe-activ

20:32 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

GeneaNet: Akten on line

Om 5 jaar Bevoorrechte Clubte vieren?

GENEANET IS BLIJ U EEN NIEUWE GRATIS DIENST AAN TE BIEDEN : AKTEN ON LINE

Waarop is echte genealogie gebaseerd? De bron.Voor welk principe staat GeneaNet? Delen.
U droomde er van, en GeneaNet heeft het gemaakt. Akten Online is een nieuwe dienst, enig in zijn soort en zonder voorgaande op het internet.Tot nu toe waren er slechts enkele individuele maar geïsoleerde initiatieven, die het principe aanhingen van onze nieuwe dienst.Akten Online. In 2006 hebben we zeer snelle internetverbindingen, computers met enorme opslagcapaciteit, een document inscannen en digitaliseren is zeer eenvoudig, GeneaNet heeft de middelen en de mensen om het te doen, en dus hebben we het gedaan.

Wat zijn Akten Online ?

Naar het voorbeeld van de Stamboom Online en de zoekmogelijkheden op familienaam is Akten Online een databank waar iedereen aan bijdraagt, gemaakt voor en door internetgebruikers.
* Met een paar klikjes kan u ons uw gedigitaliseerde akten toesturen: deze worden toegevoegd aan de databank van Akten Online, en een paar minuten later zijn ze al zichtbaar en geïntegreerd in de zoekmachine.
* Een onbeperkte opslagcapaciteit: sla uw akten in hoge resolutie op bij GeneaNet en zij worden voor altijd opgeslagen in onze grote computers.
* Zoek akten op zoals u familienamen opzoekt! Doe een opzoeking in de akten-databank. U krijgt dan een lijst met beschikbare documenten, net zoals bij het opzoeken van een familienaam!AKTEN ONLINE BEGINT NOG MAAR PAS, DE DATABANK HEEFT U NODIG: NAARMATE U ONS GEGEVENS TOESTUURT GROEIT EN ONTWIKKELT DE DATABANK ZICH? DOE MEE VANAF NU, STUUR ONS UW AKTEN!
* Iedereen kan digitale teksten omzetten naar gewone tekst:Zoals een beginnend paleograaf kan u alle akten in de databank omzetten naar gewone tekst. Daardoor kan iedereen deze transcripties later automatisch doorzoeken.
* Een link tussen uw akte met een persoon in uw Stamboom Online:Geïnteresseerd in een akte? Link hem met uw stamboom en hij verschijnt in de betreffende persoonsfiche? of deze akte nu de uwe is of die van een andere internetgebruiker!
Uw akten doorsturen, toelaten dat eender wie ze consulteert, ze verbinden met uw Stamboom Online, is er een grotere blijk van uw goede wil, van uw verlangen om van genealogie eindelijk een exacte wetenschap te maken? Een wetenschap die zijn bronnen noemt en afstammingen bewijst, zonder te denken aan het plezier iedereen de kans te geven een origineel document te bekijken, document waaronder een onwennige handtekening staat van een nauwelijks geletterde priester?

Vanaf vandaag staat de dienst Akten Online open voor leden van de Bevoorrechte Club van GeneaNet. Daarmee bedanken wij hen voor hun onvoorwaardelijke steun sinds vijf jaar.

Vanaf 13 oktober 2006 zal Akten Online toegangkelijk zijn voor alle leden van GeneaNet. Ga snel naar Akten Online. Door lid te worden van de Bevoorrechte Club, uw toegang tot vele andere exclusieve diensten zodat u sneller vooruit komt met uw opzoekingen... Wacht dus niet, doe uzelf een plezier !

20:13 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (4) | Tags: internet |  Facebook |

02-10-06

Geo Vlaanderen


Op de webstek van Geo-Vlaanderen vind je een stratengids en positiebepaling. Je kan de kaart per gemeente in Vlaanderen bekijken.

21:40 Gepost door ® Roots in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |