150 jaar kerk in Kinrooi" /> Bokkenrijders en bokkenrijdersprocessen." />

06-10-06

Week van de Geschiedenis in Maastricht.

Geloven doen we allemaal, in God of in de oerknal, in geesten of in de duivel, in een leven na de dood of de dood als definitief einde. Geloof is dus van iedereen.
Zo motiveert de Stichting Anno de keuze voor het thema van de landelijke Week van de Geschiedenis 2006: Geloof en Bijgeloof.
In het hele land organiseren ruim vierhonderd instellingen tal van activiteiten rond of met een knipoog naar dit thema.
In Maastricht werken vijf instellingen samen aan een mooi programma. Zeven lezingen, twee tentoonstellingen, een wandeling en een boottocht. Er komt van alles aan bod: de omgang met heiligen, volksgeloof, Mariaverering, bedevaarten in Limburg, het protestantisme in de zestiende eeuw, bokkenrijders, toverijprocessen, het leven van en de moord op Lambertus, eigenlijk teveel om op te noemen.

Mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond, opent op zaterdag 14 oktober de Week van de Geschiedenis 2006 in Maastricht in Centre Céramique, waarna prof. Peter Nissen ingaat op de vraag waar de grens tussen geloof en bijgeloof ligt. Daarna zijn er de hele week activiteiten. De lezingen worden gehouden in het Regionaal Historisch Centrum Limburg (Sint Pieterstraat 7) of in Centre Céramique (Plein 1992), waar ook exposities te zien zijn. De lezingen (die ongeveer drie kwartier duren) en exposities zijn gratis toegankelijk. Ook de wandeling wordt u gratis aangeboden. Maar voor de spectaculaire boottocht naar Luik wordt wel een bijdrage gevraagd en moet u zich van te voren aanmelden.

Volledige programma

Bron: www.maastrichtnet.nl

21:05 Gepost door ® Roots in Genealogie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.